Pasteli gorskih verig

Argentina - Paso San Francisco - Pasteli gorskih verig

Naslednja stran

Manjši problem je barvna nasičenost in temperatura. Nasičenost barv je bilo treba v nekaterih primerih celo znižati, saj je rumenilo trave prevladalo nad modrino neba. Močna rumena je na videz prijetna, vendar nepravilna.

 

Popravek barvne temperature je nujen. Kot sem že omenil, sem imel barvno temperaturo nastavljeno na sončno svetlobo, vendar so se v slikah pojavljali močni rumenkasti toni.

Barvno temperaturo bi lahko nastavil že med fotografiranjem, vendar bi to vzelo dodaten čas s tem, da bi se še vedno pojavljala majhna odstopanja, ki bi jih moral kasneje vseeno popraviti. Avtomatski popravek s programom je ponavadi le slab približek.

 

Ročni popravek barvne temperature izvedem že pri obdelavi RAW slike. Belina oblakov ali kamenja mora biti bela, nebo mora biti hladno modro, zelenilo listja ne sme biti rumenkasto.

Verjetno se vam bo zdela zlatorumena barva visokih pamp nenaravna, vendar je na slikah prav taka kot je bila videti v naravi. Kontrast rumene trave, magenta-rjavkastega peska in modrine neba je v močnem gorskem soncu še ostrejši.

 

Sol na ravnicah in belina nizkih oblakov ta efekt še povečata. Močan kontrast ne povzroča šibkih barv, ker so vse površine skoraj enako svetle.

Take motive ni greh posneti večkrat. Pravzaprav sem samo na poti čez prelaz Paso San Francisco posnel petdeset slik.

 

Sliki na levi zgoraj in spodaj sta skoraj identični, vendar različni. Če se pojavi tako težavna kompozicija, posnamem več slik in izbiram, katera je bolj uspešna.

Digitalna fotografija, Argentina in Čile - čudoviti deželi morja, sonca in kaktusov v objektivu digitalnega fotoaparata
Priprave
Buenos Aires
Ischigualasto
Cordilleras
Chile
Digitalna fotografija, Argentina in Čile - čudoviti deželi morja, sonca in kaktusov v objektivu digitalnega fotoaparata.
Avtor spletnih strani Digitalna fotografija, Argentina in Čile, Cactusbase in Galerija Echinopsis
Tečaji digitalne fotografije