Fotografska oprema za daljše potovanje

Argentina - Priprave - Oprema

Naslednja stran

Za shranjevanje slik bo potrebna zanesljiva naprava, kot je prenosni disk, na primer x-Drive, ali pa prenosni pekač. Teh je že kar nekaj na trgu, vendar so zaenkrat pregrešno dragi. Oba načina shranjevanja imata slabosti: disk se lahko pokvari, vendar se lahko pokvari tudi pekač. Slaba lastnost pekača je tudi precej dela z njim, izpljuval pa bo kar precej zgoščenk, ki porabljajo dragocen prostor v nahrbtniku. Čas in prostor pa na potovanju krvavo potrebujete.

Še beseda ali dve o objektivih. Načeloma je odvisno od vašega načina dela, kaj boste vzeli s seboj, prvo in glavno načelo pa je, da imate s seboj rezervni fotoaparat, če glavni zataji. Objektiv za potovanje naj bo najprej širokokoten. Kljub temu je dobro imeti pri roki tudi teleobjektiv, čeprav za menjave objektivov pogosto sploh ni dovolj časa. Optimalna goriščnica bo verjetno 28-80 mm.

Verjetno se vam bo pri hoji in plezanju po terenu dogajalo marsikaj in bo objektiv postal odbijač vašega fotoaparata. Ultravijolični filter in sončna zaslonka bosta prestregla večino udarcev, zato naj bosta neprestano nataknjena na objektiv. Sprednjo ploskev filtra čim pogosteje očistite z mehkim čopičem. Izogibajte se takojšnji uporabi fotoaparata po morebitnem mazanju z zaščitnimi kremami ali pa si čimprej očistite roke. Pri natikanju zaslonke in filtrov bodite previdni, da vam med hojo ne padejo iz rok; zaslonka za Sigmo na desni je že padla in to natančno pod čevelj.

Bolj skrbno se boste pripravili na potovanje, manj težav boste imeli na terenu. Ampak to že veste. Še bolj pomembno pa bo, da boste kljub temu, da ste vzeli s seboj le najnujnejše, preskrbljeni z vsem, kar boste potrebovali.

V visokogorju ne bo trafik, kjer bi lahko kupili baterije. Če vam bo zmanjkalo majic, boste raje oprali nošene, kot pa da bi iskali trgovino s cunjami, sploh pa je v gorah ne boste tako zlepa našli. Če pa se vam pokvari fotoaparat, greste lahko kar domov.

Namesto da vzamete s seboj ogromno potovalno torbo cunj, najprej v fotografski nahrbtnik zapakirajte vso obvezno fotografsko opremo in poleg te skušajte v žepe stlačiti še zdravila, obliže, šivanko, žepni nož, ne pozabite pa na dejstvo, da morajo biti vsi potrebni kabli za fotografsko opremo zraven.

Ta nahrbtnik bo neprestano z vami kot vaša senca. Torbo s cunjami vam lahko izgubijo že na prvem letu, vendar obleko lahko nabavite kjerkoli, napajalnika za vaš fotoaparat pa zelo verjetno ne boste dobili nikjer.

Kakšno fotografsko opremo boste imeli s seboj, je odvisno od vas samih. Ta tema je preširoka, da bi jo razpredali tukaj, lahko pa že takoj rečemo, da mora imeti vsaka naprava rezervo. Torej dva polnilca za baterije, dva fotoaparata, dve spominski kartici... No, stojalo pa se res ne bo moglo pokvariti in bo zadosti le eno.

Digitalna fotografija, Argentina in Čile - čudoviti deželi morja, sonca in kaktusov v objektivu digitalnega fotoaparata
Priprave
Buenos Aires
Ischigualasto
Cordilleras
Chile
Digitalna fotografija, Argentina in Čile - čudoviti deželi morja, sonca in kaktusov v objektivu digitalnega fotoaparata.
Avtor spletnih strani Digitalna fotografija, Argentina in Čile, Cactusbase in Galerija Echinopsis
Tečaji digitalne fotografije