Prednosti in slabosti organiziranega potovanja

Argentina - Priprave - Prednosti in slabosti organiziranega potovanja

Naslednja stran

V Argentinskem visokogorju smo srečali Čilsko dekle, ki se je odpravilo na pot po Argentini. V Susquesu je iskala prevoz nazaj v Čile, ker je šele tam izvedela, da odpelje prvi avtobus šele čez dvajset dni. Potovanje se je zanjo končalo takoj, ko je prestopila Argentinsko mejo.

Vendar to dekle na sliki ni tisto, ki je imelo take težave. To sem presenetil v San Pedru de Atacama, vendar je bil mrak kriv, da je posnetek ni oster.

Slabost organiziranega potovanja je prilagajanje programu in slabše možnosti fotografiranja. Večina potnikov namreč ne opazi najboljših trenutkov in le stežka prepričate voznika ali vodiča, da bi se radi ustavili za nekaj minut zaradi fotografiranja.

V takih trenutkih vam ostane le fotografiranje skozi steklo avtobusnega okna, kar pa sploh ni tako slaba reč, če se nanjo dobro pripravite. Posnetki najlepših predelov v visokih Cordillerah so nastali ravno skozi šipo.

Pravi popotni fotograf ne bi nikoli razmišljal o organiziranem potovanju, vendar je pravih avanturističnih fotografov zelo malo. Večina običajnih smrtnikov bo odšla na potovanje z agencijo ali pa se bo pridružila organizirani skupini popotnikov. Če imate malo izkušenj in želite v enem potovanju videti čimveč, ima ta način potovanja veliko prednosti. Največja slabost skupine je prilagajanje programu in navadam skupine, kjer je dinamika dogodkov odvisna od najšibkejšega člana skupine.

Prednost organiziranega potovanja je v večji varnosti in verjetnosti, da boste videli več zanimivosti v krajšem času. V tujih deželah se namreč ne morete zanesti, da bo rezervacija v hotelu veljala, da bo avtobus za San Pedro sploh vozil in da bo cesta v Susques prevozna.

Ne morete se zanesti niti nase, če ste na poti popolnoma sami. Zgodi se vam lahko najmanj to, da vam bo nekaj zelo všeč in boste na tem kraju ostali dlje, kot ste nameravali. Vsaka napaka vas lahko stane zamik ture, izgubo zveze, lahko pa vas presenetijo razmere, katerih sploh ne poznate. Tudi če boste dobro pripravljeni, vas lahko v gorah v trenutku preseneti sneg, ali pa cesto, po kateri se nameravate peljati, kratkomalo odnese hudournik. Če ste dobro pripravljeni in navajeni takih situacij, se boste z iznajdljivostjo hitro izmazali, sicer lahko postane prijetno potovanje mora, katere ne bi radi nikoli več ponovili. Kolikor bolj samostojno greste na pot, toliko bolj morate poznati svoje sposobnosti in svet, kamor potujete.

Digitalna fotografija, Argentina in Čile - čudoviti deželi morja, sonca in kaktusov v objektivu digitalnega fotoaparata
Priprave
Buenos Aires
Ischigualasto
Cordilleras
Chile
Digitalna fotografija, Argentina in Čile - čudoviti deželi morja, sonca in kaktusov v objektivu digitalnega fotoaparata.
Avtor spletnih strani Digitalna fotografija, Argentina in Čile, Cactusbase in Galerija Echinopsis
Tečaji digitalne fotografije