Povečanje kontrasta

Kontrast je stopnja barvnih in tonskih razlik med soležnimi površinami v sliki. Kontrast posnetka je odvisen od barvitosti objekta in jakosti svetlobe. Več svetlobe iz ene same točke pomeni ostre sence in večji kontrast.

Pri spreminjanju kontrasta se spremeni tudi barvna intenziteta. Preveč konstrasta pri fotografiranju lahko zmanjša intenziteto barv v sliki, pri popravku konatrasta pa ravno nasprotno.

S pretiravanjem se povečajo popolnoma bele in črne površine, tako da je proces nepovraten. Nastavitev kontrasta naj se torej izvaja z občutkom.

Spodnji levi sliki, posneti z '-3' nastavitvijo kontrasta v kameri, sem povečal kontrast za 100 stopenj (Photopaint). Slika ni več sprejemljiva. Prikaz ni odveč; slike s tako pretirano navitim kontrastom pogosto najdemo na spletu.

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Napake - Povečanje kotrasta

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.