Senzor

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Digitalizacija - Senzor

Senzor je za video sisteme razvito vezje, ki je sposobno meriti svetlobo, ki pade nanj. V principu je monokromatska naprava, sestavljena iz drobnih foto-diod, ki oddajajo pri osvetlitvi električni naboj.

Senzor potrebuje barvne filtre, da lahko zazna različne barve. Filtri so izdelani z direktnim nanašanjem barv na površino vezja.

fotodiode

fotodiodeLevo: mikroskopski posnetek foto-diod.

Električni signal se zapiše s pomočjo AD-konverterja v tako-imenovan RAW zapis, ki se mora pred uporabo pretvoriti v tako obliko, da ga prepoznajo programi za obdelavo slik.

Število točk senzorja torej ne predstavlja polno ločljivost senzorja, ampak se za izdelavo dokončne slike za vsako točko izračuna poprečje sosednjih vrednosti. Rezultat te interpolacije je realna ločljivost kamere, ki se meri kot število črt na višino oz. širino slike. Ločljivost je potemtakem odvisna tudi od kvalitete interpolacijskega programa in znaša nekaj nad polovico polnega števila pik v isti dimenziji.

 

 

Vse o delovanju vseh vrst senzorjev obravnavamo na tečajih digitalne fotografije.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.