Objektivi digitalnih fotoaparatov

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Objektiv - Objektivi digitalnih fotoaparatov

Objektiv digitalnega fotoaparata je poleg tipala najpomembnejša stvar v njem. No, vsekakor je tudi najdražja in če nam pade fotoaparat tako nesrečno na tla, da se objektiv razbije, lahko vržemo fotoaparat v smeti. Seveda, če je fotoaparat kompaktne izvedbe. Če imamo zrcalnorefleksni fotoaparat, je objektiv zamenljiva reč, kar nam pogosto pride prav.

Ko pogledamo objektiv digitalca, se najprej vprašamo, zakaj so proizvajalci tako zakomplicirali zadevo in se deset let trudili s kompaktnimi izvedbami, če bi lahko senzor enostavno stlačili v hrbet naše stare kamere, pa bi bila zadeva urejena. No, enkrat se je celo pojavila neka firma Imagek, ki je tak senzor celo obljubila kupcem, vendar je hitro izginila v Globodol. Ali je to tak senzor nemogoče izdelati ali nas fotografska industrija nekam vozi?

Težave izvirajo iz velikosti senzorja. Tehnološko je šele danes možno izdelati senzor z velikostjo 24 x 36 mm, vendar še vedno za zelo visoko ceno. Klasični objektivi so namreč prilagojeni za to dimenzijo, kar pomeni, da bi morali kupci nabaviti vso novo optiko. To pa ne gre skupaj.

Ko bomo v poglavju o digitalnem procesu natančno pogledali delovanje senzorja, bomo videli, da mora svetloba pasti na senzor čimbolj pod pravim kotom, sicer jo mikroleče nepravilno projicirajo na fotodiode. Struktura objektivov za digitalne fotoaparate je torej prilagojena na senzor iz več razlogov, zato je bolj smotrno, da se izdela digitalni fotoaparat s fiksnim objektivom. Tako so najprej nastali kompaktni digitalni fotoaparati, nato so se pojavile vmesne kombinacija, danes pa že poznamo kar nekaj pravih zrcalnorefleksnih digitalnih fotoaparatov.

Poglejmo si razmerja projekcij v skici. Svetloba pade skozi objektiv na film v takem razmerju, da slika optimalno pokrije film. Zelena črta je dimenzija filma, rdeča pa velikost senzorja. Senzor je manjši, zato pade na senzor le manjši izrez svetlobnega snopa. Lahko bi zadevo pustili tako kot je, vendar to pomeni vpadanje svetlobe pod ostrim kotom in manjšo osvetlitev senzorja. Tako razmerje terja drugačno iskalo ali pa vsaj označitev slikovnega reza v njem.

Če greste z miškinim kazalcem preko slike, se pokaže skica s projekcijo objektiva digitalnega fotoaparata. Vidimo, da pada svetloba v tem primeru pravokotno na lego tipala in da tipalo zajame večino projicirane svetlobe.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.