Lov na pike

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Izbira - Lov na pike

Ni nujno, da večje število pik pomeni tudi boljšo kvaliteto slike. Na to vpliva tudi kvaliteta optike, AD-konverterja, programske opreme in drugih naprav fotoaparata.

Slika je bila posneta z ločljivostjo 1200x960 pik (Agfa 1680). Videti je pomanjkanje barv, ostrina pa ni ravno najboljša. Senzor je izdelan v času, ko je bila tehnologija cenenih tipal še v začetni fazi. Slabe rezultate tipala je popravljalo dobro programsko orodje. Klub nizki ločljivosti slike je ta fotoaparat kar nekaj časa kljuboval tekmecem z večjlimi ločljivosmi.

Marketinški prijemi vsiljujejo navidezno pomembnost pik in nas hočejo prepričati, da je več pik bolje kot manj. Načeloma je to res in osebno se s tem krepko strinjam. Sam namreč večje število pik svojega fotoaparata dobro izrabljam. Ni pa nujno, da bo večje število pik pomenilo tudi boljšo sliko. Kvaliteta slike je odvisna od več faktorjev, od katerih pomeni število pik res levji delež, ne pa vse. Število pik je lahko ključni faktor za kvaliteto slike le v primeru, če so ostale komponente fotoaparata boljše.

1 MP
5 MP
8 MP
Foveon 3 MP

V splošnem lahko rečem, da je na področju digitalne fotografije še precej nejasnosti. Nova projekcija slike je povzročila zmedo podobno kot jo je prehod na barvni film pred sedemdesetimi leti. Drugačen pogled skozi digite slike povzroča tudi druge težave. Tisti problemi, s katerimi smo se ukvarjali pri klasični fotografiji pred nedavnim, so zamenjali nerazjasnjeni pojmi digitalne fotografije.

Tehnologija digitalne fotografije sicer ne bo pomagala, da bi posneli boljše slike, če ne obvladamo osnov fotografije in komponiranja slike. Vseeno pa bomo tu poskušali razvozljati, kaj vse vpliva na kvaliteto slike in kaj bomo od tega poskušali upoštevati.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.