Poudarek slike

Digitalna fotografija: Fotografija - Kompozicija - Poudarek slike

Poudarek slike je točka, linija ali lik, s katerim privabimo opazovalca v opazovanje glavne forme.

Poudarek je lahko ena sama intenzivna točka, ki deluje tako močno, da so ostali elementi slike le še nujno ozadje. Seveda morajo biti kompozicijsko postavljeni tako, da ne zmotijo poudarka, ampak jo podpirajo. Točka je lahko svetlobna, kot je sonce v tem primeru, lahko pa je tudi barva, ploskev, oblika ali kakšen drug slikovni prijem.

Ostale rešitve obravnavamo na tečajih digitalne fotografije

Poudarjene točke, linije ali liki vodijo naš pogled v sliko.

Poudarek je zanimiva točka, smer, linija, barva, lika ali kakšna druga metoda, s katero privabimo pogled in ga usmerimo v tisti del slike, ki se nam zdi pomemben. S tem tudi odvrnemo opazovalca proč od problematičnih ali nezanimivih delov slike. Poudarek je lahko le svetlobna točka v zlatem rezu, zanimiv vzorec ali lik, izstopajoča barva, svetloba, skratka vse, kar se nam zdi bolj zanimivo kot ostali deli slike.

Poudarek je zelo močno slikovno orodje, zato je tudi nevarno. Dva ali več enakovrednih poudarkov lahko sliko razdeli na več delov. Če prične pogled begati iz ene točke na drugo, je slika zanič. Poudarke torej izbiramo skrbno, ker so prva točka, ki jo bo opazil gledalec.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.