Tečaji digitalne fotografije

Tečaji so namenjeni vsem, ki se želijo podrobno seznaniti z digitalno fotografijo. Pot do te spretnosti se odvija v treh korakih.

Prva naloga fotografa je obvladovanje fotoaparata. Poudarek predavanje je v razlagi digitalne tehnologije in obravnavanje načinov, kako izkoristiti prednosti te tehnologije.

Čeprav za delo s fotoaparati porabimo kar precej učnih ur, so rezultati tečajnikov odvisni od tega, koliko v praksi delajo sami. Vsak fotoaparat zase je specifična naprava, katero najbolje obvladamo, če upoštevamo navodilo za delo z njim. Poudarek tečaja je torej na pridobivanju splošnega znanja o delovanju fotoaparatov, ki pomaga tečajnikom izdelati dobro sliko kljub slabim okoliščinam. Fotografu naj bi bilo rokovanje s fotoaparatom rutina, ne pa da se namesto osredotočenja na motiv in sliko ukvarja s tehniko.

Drugo področje je obvladovanje motiva, torej kadriranje, izkoriščanje svetlobnih pogojev, osvetljevanje, postavljanje perspektive, izločanje motečih elementov in podobne spretnosti. Temu pomaga poznavanje slikovnih pravil in nasveti izkušenih fotografov.

Cilj učenja je torej izdelava dobre slike, ne glede na to, ali nam jo je uspelo posneti tako v naravi ali pa smo jo morali obdelati. K izdelavi dobre slike največ pripomore analiza napak in dobrih fotografskih rešitev tečajnikov in mojstrov fotografije. Zato je precejšen del tečajev namenjen ravno analizam slik in metodam za odpravo težav.

Digitalna fotografija: Uvod - O tečajih digitalne fotografije
Cilj tečajev ni le trening uporabe fotoaparata, ampak naučiti tečajnike, kako izdelati dobro sliko.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.