Menu
 

Škodljivci

Poškodbe

Pleveli

 

Volnate uši se v rastlinjake naselijo iz vrtov, kjer pretežno zajedajo solato. Uničimo jih s sistemskim insekticidom, pri manjših napadih pa kar ročno s prsti, pinceto, zobotrebcem, trščico, paličico za čiščenje ušes, izvijačem...

Rdeči pajek ni tako škodljiv, da bi se lahko sekirali. Oprostite, rdeči pajek, katerega vidimo konec maja, kako brzi po listih rastlin in včasih zaide tudi med kaktuse. Pravi rdeči pajek doseže le 0,3 mm in ga s prostim očesom skoraj ne opazimo, vidimo pa posledice njegovega dela. Napadeni kaktusi postanejo sivkasti, med rebri pa nastanejo rdečkaste proge. Rdeči pajek je zelo nevaren, saj se zelo hitro razmnožuje in povzroča resne posledice na kaktusih. Sočnic večinoma ne napada. Uničimo ga lahko s sistemskimi pesticidi, katere moramo menjati. Bolj učinkovit se pokaže piretrin (Biokill). Poskusite lahko tudi z bio metodami z napadalskimi pajki.

Koreninske uši lahko uničimo le s sistemskim insekticidom. Priporočam dvakratno septembersko zalivanje rastlin z 0,15% Folimatom, ki ga v naslednji sezoni zamenjate s kakšnim drugim insekticidom. zdravih rastlin ne napadajo.

Pršice naredijo veliko škode in jih uničimo le s sistemikom. Opazimo jih, če natančno z lupo pregledamo posivele rastline. Napadejo lahko v zelo kratkem času in preden jih opazimo, uničijo meristemska tkiva.

 

Polže uničimo z Limaxom, Pužopinom ali kakšno drugo rečjo za uničevanje polžev. Ne delajo veliko škode, vendar puščajo slinaste sledi.

Polži lazarji naredijo dosti škode, vendar so redki. Uničimo jih s snovmi za uničevanje polžev. Rdeči lazarji so bolj žilavi, ker prenesejo bolj suhe razmere. Naredijo precej škode.

Gliste, strune, gosenice  in razne ličinke hroščev v zemlji kaktusom niso nevarne, saj poginejo takoj, ko se zemlja prvič presuši. Naredijo pa precej škode, če zaidejo v raslinjak in se lotijo kaktusov in drugih sočnic. Gosenice in polži nažrejo mlade liste, sploh če jih gojimo na prostem. Gosenice lahko požrejo tudi areole mladih sejancev, vendar se rastline obnovijo.

 

10_Gojenje_Bolezni_MaznaUs.JPG (8097 bytes)

Uvodne besede
Kratka navodila
Dobra volja
Osnovna pravila
Prilagajanje okolja
Možnost prilagoditve
Uporaba kaktusov
Opis rastlin
Substrati
Presajanje
Setev
Koledar
Rastlinjak
Prezimovanje
Glivice
Škodljivci
Poškodbe
Pleveli
Rdeči pajek
 
Substrati
Setev
Prezimovanje
Cepljenje
Razni članki
Vrtnarija
Slike kaktusov
Kaktusi v naravi
Digitalna fotografija
Slikarska galerija
Zbiralci kaktusov