Menu
 

Presajanje kaktusov

Sajenje rastlin

Sajenje kaktusov ni zahtevno opravilo, je pa lahko zoprno podobno kot izlončenje, če smo pri delu nespretni. Kaktuse presadimo po nekaj dneh ali tednih od izlončenja, odvisno od velikosti in vrste kaktusa. Prst naj bo malce vlažna, malo zaradi rastline same, malo pa zaradi prahu in finih humusnih vlaken, ki lahko povzročijo težave z očmi ali celo alergične reakcije. Malce vlažno prst uporabimo tudi zato, da rastlin ni treba takoj zaliti.

Sajenje rastlinPostopek sajenja je enostaven. V lonček nasujem malo peska, higromula ali grobe prsti in na sredino lonca postavim kaktus. Korenine zasujem s prstjo in jo malce potlačim s pinceto. Rastlino med delom malce naravnam, da ni ravno postrani ali posajena v kot lonca.

Ko je večina prsti v lončku s posajenim kaktusom, lonček potolčem ob rob deske, da se substrat malce sesede. Presajanje rastlinVedeti moramo, da ima nasut substrat skoraj za tretjino nižjo nasipno težo in se bo sčasoma sesedel, kaktus pa bo potreboval prezgodnje presajanje.

 

Presajanje rastlinSubstrat lahko posujemo z okrasnim peskom, vendar lahko s tem preprečimo izhlapevanje vode iz substrata, ki v daljšem obdobju po presajanju pomeni poglavitno izgubo vode iz substrata. Lahko se zgodi, da bo voda najbolj zastajala v substratu ravno po presajanju, kar je zelo narobe. Če si lahko privoščimo naknadno posipanje s peskom, bo to vsekakor bolje.

Sejance zalijem po enem tednu ali pa že prej, starejše kaktuse pa po nekaj tednih ali celo mesecih.

Kaktuse po presajanju postavimo na toplo, vendar senčno mesto. Če jih presajamo sredi poletja, potrebujejo dobro senčenje, sicer se tako izsušijo, da bodo težko obnovili zaloge vode. Presajanje v juliju je za zahtevne kaktuse pogreb, sploh če jih po presajanju postavimo na vročino in jih nato zalijemo.

NPresajanje rastlina splošno je zgodnja pomlad najboljši čas za presajanje, saj imajo rastline dovolj časa za ukoreninjanje.

Zahtevne vrste kaktusov, na primer Ariocarpus, Aztekium, Eriosyce, Sclerocactus in podobni, bodo pogosto zgnili že v prvih dneh po izlončenju, če med postopkom naredimo kakšno napako. Ti kaktusi zahtevajo posebno skrb in natančnost, po presajanju pa jih pustimo suh substrat kar nekaj mesecev. Ravno pri teh je pomemben čas presajanja, saj se bodo čez poletje popolnoma izsušili.

Uvodne besede
Kratka navodila
Dobra volja
Osnovna pravila
Prilagajanje okolja
Možnost prilagoditve
Uporaba kaktusov
Opis rastlin
Substrati
Presajanje
Setev
Koledar
Rastlinjak
Prezimovanje
Glivice
Škodljivci
Poškodbe
Pleveli
Rdeči pajek
 
Substrati
Setev
Prezimovanje
Cepljenje
Razni članki
Vrtnarija
Slike kaktusov
Kaktusi v naravi
Digitalna fotografija
Slikarska galerija
Zbiralci kaktusov