1
Menu
2

Ceplenje kaktusov

Tephrocactus geometricus v Las AngosturasKaktuse in druge sočnice se lahko razmnožuje s setvijo, z ukoreninjanjem potaknjencev in s cepljenjem.

V splošnem je najlažja in najhitrejša metoda za pridobitev večjega števila rastlin vsekakor setev. V praksi pa vemo, da se v začetku zbiranja kaktusov najprej dobi potaknjence, ki so jih mojstri gojenja pripravljeni odstopiti začetnikom. Mojstri niso skopi z nasveti, zato je običajen postopek ukoreninjanja znan: odlomljen ali odrezan vršiček rastline pustimo na toplem v senci, da se rana zasuši, potem pa ga položimo na pesek ali peščeno prst, da požene korenine. Ukoreninjanje je enostavno, vendar potrebuje potrpežljivost. S tem lahko začetnik Tephrocactus geometricus v Las Angosturaspridobi nekaj vrst, ne pa cele zbirke. Več podrobnosti o koreninjenju rastlin boste našli na strani o ukoreninjanju potaknjencev.

Ceplenje je tehnika spajanja, podobna ceplenju sadnih sadik. Na nezahtevno, neobčutljivo podlago se s pomočjo eno od tehnik cepljenja pričvrsti cepič. Uporablja se za ohranjanje zelo, zelo zahtevnih vrst, lahko pa postane posamezniku to tudi glavni način razmnoževanja in gojenja.

 

Nekajtedenski sejanec Coryphantha difficilisCeplenje je priporočljivo tudi za začetnike, ki želijo na vsak način gojiti bolj zahtevne vrste. Trmasto vztrajanje pri gojenju zahtevnih rastlin na lastnih koreninah brez pravega predznanja ali dobrih pogojev za gojenje je obsojeno na neuspeh, razočaranje pa običajno prepriča mlajše nadebudneže, da vseeno posežejo po nožu. Ceplenje je prava znanost, zato sem jo opisal v tem poglavju o cepljenju.

Cepljenje

Cepljenje je učinkovit način razmnoževanja in ohranjanja kaktusov in se uporablja pretežno za bolj težavne vrste kaktusov s posebnimi zahtevami. S cepljenjem ohranjamo zelo občutljive vrste ali pa pospešujemo sicer zelo počasno rast kaktusov. Za cepljenje potrebujemo vitalno podlago, cepič in ustrezno orodje.
Najprej pripravim in obrežem podlago z dolgim, ostrim pipcem približno takole
odrežem cepič nekako takole in ga pritrdim na podlago
10_Gojenje_Cepljenje_Crevca_1.JPG (24618 bytes)Najuspešnejši način fiksiranja cepiča je verjetno obtežitev s stekelcem. Zadeva poteka približno takole:
10_Gojenje_Cepljenje_02.JPG (21468 bytes)Najprej seveda naberem zdrave, sočne podlage. Podlaga in cepič morata biti v rasti. Cepim v čimbolj suhem prostoru.

10_Gojenje_Cepljenje_04.JPG (14736 bytes)

Z alkoholom očistim nož z dolgim gladkim rezilom,

10_Gojenje_Cepljenje_03.JPG (21516 bytes)narežem cepiče,
10_Gojenje_Cepljenje_05.JPG (15082 bytes)odrežem vrh podlage,
ga prirežem,
10_Gojenje_Cepljenje_08.JPG (13845 bytes)obrežem cepič
10_Gojenje_Cepljenje_07.JPG (15964 bytes)in pred spajanjem ponovno iz vrha podlage ponovno odrežem tanko plast tkiva
10_Gojenje_Cepljenje_09.JPG (16444 bytes)nakar spojim cepič s podlago,
10_Gojenje_Cepljenje_10.JPG (14556 bytes)obtežim cepič s stekelcem in po potrebi še z utežjo, naprimer matico, vijakom, kladivom, macolo, traverzo...
10_Gojenje_Cepljenje_11.JPG (16482 bytes)in nakoncu je zadeva videti takole. Po cepljenju naj bo prostor nekaj dni suh. Stekelca iz enoletnih sejancev odstranim še isti dan, iz večjih cepičev pa po nekaj dneh.
10_Gojenje_Cepljenje_12.JPG (14491 bytes)S stekelci uspešno cepim karkoli, tudi najbolj zoprne...

 

Uvodne besede
Kratka navodila
Dobra volja
Osnovna pravila
Prilagajanje okolja
Možnost prilagoditve
Uporaba kaktusov
Opis rastlin
Substrati
Presajanje
Setev
Koledar
Rastlinjak
Prezimovanje
Glivice
Škodljivci
Poškodbe
Pleveli
Rdeči pajek
 
Substrati
Setev
Prezimovanje
Cepljenje
Razni članki
Vrtnarija
Slike kaktusov
Kaktusi v naravi
Digitalna fotografija
Slikarska galerija
Zbiralci kaktusov