Menu
 

Peski in drugi dodatki substratom

Pomembnejši del substrata je pesek. Kot sem že omenil, večina puščavskih kaktusov rastejo med kamenjem v samem pesku, zato je to tudi najboljši material za substrate. Večina južnoameriških kaktusov raste v kamninah vulkanskega izvora, zato je za te najboljši material vsekakor lava. Ker pa te v naših krajih ni, posegajo ljubitelji po raznih nadomestkih.

Rastlinjakov čistilecPeski

Kremenčev pesek je v maloprodaji le kot pesek za akvarije, v večjih količinah pa ga lahko kupimo v peskokopih Moravče, Mokro polje in Puconci. Najlepši je kremenčev pesek iz Mokrega polja, vendar peskokop od leta 2003 ne prodaja več pranega peska. Lahko ga poiščete v okolici in si ga nakopljete sami. ŠkorpijonZa svoje potrebe se odpravite na prijeten izlet čez Dolenjsko in mimogrede...

Skrilnat pesek nastaja z drobljenjem skrilavcev v potokih in se po hudih nevihtah naloži v sipine. Tak pesek nakopljem pri izlivih hudourniških  potokov in ga kar na mestu presejem na mreži 16 mm.

 

Obiskovalci rastlinjakov - čmrljiApnenec je v manjših količinah potreben za gojenje mehiških kaktusov, sicer pa so večje količine v prsti nezaželjene. Apnenčev pesek se sicer uporablja za posipanje cest in je tak tudi najbolj primeren za pripravo prsti za kaktuse. Sicer se apnenčev pesek kot marmorni posip prodaja za posip grobov, vendar je preceeeeeeej dražji kot oni prejšnji...

Obiskovalci rastlinjakov - hroščiDrobljena opeka je morda dober material za substrat in je v prodaji kot gradbeni material za izdelavo hlevskih podov. Deluje podobno kot skrilavec, torej vpija in počasi oddaja vlago, kar je za gojenje kaktusov zelo ugodno. v praksi se izkaže slabo, ker je substrat z opeko zelo suh.

Posip iz kremenčevega peska

 

 

Uvodne besede
Kratka navodila
Dobra volja
Osnovna pravila
Prilagajanje okolja
Možnost prilagoditve
Uporaba kaktusov
Opis rastlin
Substrati
Presajanje
Setev
Koledar
Rastlinjak
Prezimovanje
Glivice
Škodljivci
Poškodbe
Pleveli
Rdeči pajek
 
Substrati
Setev
Prezimovanje
Cepljenje
Razni članki
Vrtnarija
Slike kaktusov
Kaktusi v naravi
Digitalna fotografija
Slikarska galerija
Zbiralci kaktusov