Sočnice

Eksotika na domačem oknu

Sočnice so rastline, ki lahko shranijo mnogo vode v svojem tkivu, kar jim omogoči preživetje daljših obdobij brez dežja. Prilagojene so na življenje v krajih, kjer nastopijo dolga sušna obdobja, ali pa voda ni dostopna zaradi soli v zemlji, mraza in drugih vzrokov. Preživetje suše jim omogoča posebna presnova, pri kateri poteka vsrkavanje ogljikovega dioksida ponoči. Sočnice rastejo povsod po svetu, nam najbolj znane pa so agave, aloje, mlečki in tem podobne rastline. V Sloveniji od sočnic rastejo netreski, slanuše in homulice.

Velikost: so trajnice, ki se s staranjem razrastejo v grmiče in nimajo omejene življenjske dobe. Z leti pri večini sočnic steblo oleseni, mladi odganjki pa so vir novih rastlin. Najvišjo starost verjetno dosežejo juke in dracene, od katerih baje najstarejše presegajo starost 3000 let.

Cvetenje: sočnice cvetijo zelo različno, večinoma z drobnimi rdečimi, rumenimi ali belimi cvetovi, ki se zbirajo v socvetja. Čas cvetenja je značilen za vsako vrsto posebej, pretežno pa cvetijo spomladi. Le malo sočnic se goji zaradi cvetja, bolj kot cvetje so cenjene rastline same.

Sezona rasti: večina spomladi do jeseni, nekatere rastejo čez celo leto, le da se pozimi rast upočasni.

Primeren prostor: balkoni, terase, okenske police, zimski vrtovi, tople grede, rastlinjaki, zelo dobro pa prenašajo tudi gojenje na prostem.

Svetloba: najlepše uspevajo na rahlo zastrti sončni svetlobi, če pa jih gojimo zunaj, dobro prenašajo direktno sonce. Če jih spomladi prestavimo na prosto, je potrebno začasno senčenje, sicer pride do ožigov. V času zimskega mirovanja naj bodo na svetlem, sploh če so na toplem in če jih občasno zalijemo.

 

Gojenje na prostem: sočnice odlično uspevajo na prostem. Spomladi jih prenesemo v lončkih na prosto ali pa jih posadimo v cvetlični vrt. Jeseni jih izkopljemo in čez zimo shranimo v zabojih v kleti ali garaži.

Zalivanje: sočnice zalivamo v rastni sezoni enkrat tedensko, v času mirovanja pa manj. Pozimi bo dovolj, če jih rahlo zalijemo enkrat mesečno. Skrajni čas za zalivanje je, ko se na listih ali steblih pokažejo gube.

Presajanje: le po potrebi, ko rastlina preraste lonec Presadi se v prepusten humusno-ilovnat substrat in se zalije šele čez en teden.

Gnojenje: v času rasti se vodi za zalivanje doda ustrezno količino gnojila z nizkim odstotkom dušika.

Prezimovanje: v suhem in zmerno hladnem prostoru od 5°C do 10°C. Če jih prezimujemo na višji temperaturi, morajo biti na svetlem in jih občasno malo zalijemo.

Bolezni: nimajo specifičnih bolezni. Prepogosto zalite sočnice lahko zgnijejo. Gnitje se lahko razširi tudi iz poškodb, ki jih povzročijo zajedavci ali toča.

Škodljivci: dobro oskrbovane rastline ne napadajo škodljivci. Shirane ali slabo osvetljene rastline lahko napadejo volnate uši.

Razmnoževanje: s sejanjem semena in z vkoreninjanjem potaknjencev. Odlomljene vršičke se pusti nekaj tednov v senci, da se rane zasušijo, nato pa se jih položi na pesek ali peščen substrat, da poženejo korenine.