Menu

Razmnoževanje kaktusov in drugih sočnic

Tephrocactus geometricus v Las AngosturasKaktuse in druge sočnice se lahko razmnožuje s setvijo, z ukoreninjanjem potaknjencev in s cepljenjem.

V splošnem je najlažja in najhitrejša metoda za pridobitev večjega števila rastlin vsekakor setev. V praksi pa vemo, da se v začetku zbiranja kaktusov najprej dobi potaknjence, ki so jih mojstri gojenja pripravljeni odstopiti začetnikom. Mojstri niso skopi z nasveti, zato je običajen postopek ukoreninjanja znan: odlomljen ali odrezan vršiček rastline pustimo na toplem v senci, da se rana zasuši, potem pa ga položimo na pesek ali peščeno prst, da požene korenine. Ukoreninjanje je enostavno, vendar potrebuje potrpežljivost. Tephrocactus geometricus v Las AngosturasS tem lahko začetnik pridobi nekaj vrst, ne pa cele zbirke. Več podrobnosti o koreninjenju rastlin boste našli na strani o ukoreninjanju potaknjencev.

Ceplenje je tehnika spajanja, podobna ceplenju sadnih sadik. Na nezahtevno, neobčutljivo podlago se s pomočjo eno od tehnik cepljenja pričvrsti cepič. Uporablja se za ohranjanje zelo, zelo zahtevnih vrst, lahko pa postane posamezniku to tudi glavni način razmnoževanja in gojenja.

 

Ceplenje je priporočljivo tudi za začetnike, ki želijo na vsak način gojiti bolj zahtevne vrste. Trmasto vztrajanje pri gojenju zahtevnih rastlin na lastnih koreninah brez pravega predznanja ali dobrih pogojev za gojenje je obsojeno na neuspeh, razočaranje pa običajno prepriča mlajše nadebudneže, da vseeno posežejo po nožu. Ceplenje je prava znanost, zato sem jo opisal v posebnem poglavju o cepljenju.

Setev kaktusov

Nekajtedenski sejanec Coryphantha difficilisSetev je najhitrejša in najbolj zanesljiva metoda za pridobitev velikega števila rastlin v kratkem času. Setev je načeloma enostavna, rezultati pa spodbudni, kasneje pa se pokaže, koliko sejancev dejansko preživi vsa maltretiranja, ki jih izvaja nad njimi njihov lastnik. Večina semena kali pri 25 do 28 stopinjah Celzija, prve sejance pa lahko zagledamo že čez nekaj dni po setvi. Seme, ki ne kali takoj, potrebuje stratifikacijo ali pa je za kalitev potrebno specifično okolje.

Seme nekaterih vrst je posebno trdovratno, na primer Sclerocactus, Opuntia in Tephrocactus z vsemi svojimi sorodniki. Posebno poglavje so tudi drobnosemenske vrste, ki sicer kalijo dobro, vendar po kalitvi kmalu izginejo v nič. Kot že rečeno, ni umetnost kalčke pripraviti, da prilezejo iz semenske lupine, pravo znanje je v ohranjanju sejancev pri življenju.

Kje priti do semena, ni nobena skrivnost. Seme prodaja cela vrsta trgovcev po svetu, naslove pa najdete na internetu, lahko pa izberete kakšnega iz mojega seznama prodajalcev semen. Kako se izvede setev v praksi, sem opisal na straneh o setvah.

Uvodne besede
Kratka navodila
Dobra volja
Osnovna pravila
Prilagajanje okolja
Možnost prilagoditve
Uporaba kaktusov
Opis rastlin
Substrati
Presajanje
Setev
Koledar
Rastlinjak
Prezimovanje
Glivice
Škodljivci
Poškodbe
Pleveli
Rdeči pajek
 
Substrati
Setev
Prezimovanje
Cepljenje
Razni članki
Vrtnarija
Slike kaktusov
Kaktusi v naravi
Digitalna fotografija
Slikarska galerija
Zbiralci kaktusov