1
Menu
2

Rastlinjak

Kaktusi v lesenem rastlinjakuKaj sodi v rastlinjak?

Za uspešno gojenje kaktusov in drugih sočnic moramo poskrbeti za naravnim podobne pogoje. Kaktusi rastejo pod vročim soncem v področjih s pičlimi padavinami in za razvoj poleg ustrezne prsti potrebujejo ustrezno visoko temperaturo, obilo svetlobe in zadosti vode v rastni sezoni. Muhavost lokalne klime najbolj uravnava rastlinjak. Kaktuse lahko gojimo:

- v rastlinjakih predvsem zahtevne vrste Ariocarpus, Aztekium, Copiapoa, Discocactus, Gymnocactus, Melocactus, Obregonia, Pediocactus, Sclerocactus, Turbinicarpus, Uebelmannia, predvsem pa zelo zahtevne sočnice, med katerimi prednjačijo mlečki in pahipodiji.

Zimotrdne Pediocactus, Sclerocactus, nekatere Gymnocalycium, gostobodičaste Coryphantha, Neobesseya in Opuntia lahko gojimo v neogrevanem rastlinjaku.

V rastlinjaku lahko gojimo tudi nezahtevne vrste, ki na prostem preveč dehidrirajo in so zato za tak način gojenja manj primerne. Rastlinjak je priporočljiv tudi za nižinske tople vrste Gymnocalycium, Coryphantha, Frailea in podobne.

V steklenjakih je gojenje podSteklenikobno kot v rastlinjaku, le da je potrebno drugačno zračenje in senčenje. Kaktusi v steklenjakih načeloma rastejo bolje kot v plastenikih, verjetno pa na dobro rast v steklenikih vpliva predvsem drugačno zračenje, ki se običajno vgradi že v konstrukcijo steklenika.

 

Okenske police in balkoni

Na okenskih policah se dobro obnesejo Astrophytum, gosto-bodičaste Coryphantha, Denmoza, Echinocactus, Echinocereus, Tisoči kaktusov na balkonski policiEchinomastus, Echinopsis, celinske vrste Ferocactus, Escobaria, Lobivia, Mammillaria, Neochilenia in Neoporteria, Parodia, Stenocactus (Echinofossulocactus), Sulcorebutia, Thelocactus in Weingartia. Nekatere vrste bodo cvetele pogosteje na prostem, na primer nekateri Echinocereus. Kaktuse spomladi zložimo na police in jih zasenčimo s papirjem, sicer jih sonce ožge.

Na terasah in balkonih se kaktusi obnašajo podobno kot na okenskih policah s tem, da je rokovanje in gojenje še malce lažje. Na balkonu so kaktusi bolj zaščiteni pred premočnim soncem in dežjem.

Aloe zebrina rase na vrtuV stanovanju lahko gojimo tropske vrste kaktusov kot so Epiphyllum, Disocactus, Nolina, Beaucarnea in podobne. V zaprtem prostoru lahko gojimo kaktuse tudi hidroponsko.

Na prostem zelo uspešno gojimo nezaščitene Aloe, Agave, Crassula, Kalanchoe, Cotyledon itd., torej večino nezahtevnih ameriških in afriških sočnic; kaktusi so za gojenje na odprtem neprimerni, ker postanejo ožgani, pegasti in neugledni, saj spere dež iz njih vsa vlakna.

Uvodne besede
Kratka navodila
Dobra volja
Osnovna pravila
Prilagajanje okolja
Možnost prilagoditve
Uporaba kaktusov
Opis rastlin
Substrati
Presajanje
Setev
Koledar
Rastlinjak
Prezimovanje
Glivice
Škodljivci
Poškodbe
Pleveli
Rdeči pajek
 
Substrati
Setev
Prezimovanje
Cepljenje
Razni članki
Vrtnarija
Slike kaktusov
Kaktusi v naravi
Digitalna fotografija
Slikarska galerija
Zbiralci kaktusov