Menu
 

Možnosti za prilagajanje pogojev

Topla greda, balkon ali rastlinjak?

Kaktusi na okenski policiV praksi se sevada možnosti za ustvarjanje dobrih pogojev za gojenje kaktusov in drugih sočnic ravna po naši denarnici. Vsekakor je za gojenje idealna rešitev rastlinjak, ki omogoči takšno klimo, ki jo imajo rastline v naravi. Rastlinjak omogoča reguliranje svetlobe, temperature in vlage, poleg tega pa nudi rastlinam tudi zaščito pred zunanjimi vplivi. Rastlinjak mora biti pravilno grajen, tako da omogoča senčenje in zračenje, sicer se pojavijo težave s škodljivci, predvsem pa z gnitjem rastlin.

Ali obstaja kakšen recept za gojenje kaktusov?

Enotnega navodila za gojenje kaktusov in drugih sočnic se ne da napisati. Za vsak rod, v nekaterih primerih za vsako vrsto posebej, te zahteve pogojujejo naravne okoliščine. Mehiški kaktusi rastejo pretežno v apnenčastih tleh, gorski kaktusi iz visokih Cordilleras v hladnem vetru žge vroče sonce, na obalah Namibske puščave, Čila in Baje Californije pa rastline zjutraj z vodo napaja megla, podnevi pa jih biča oster veter hladnega oceana.

Recepte za gojenje ali seznam vrst, za katere veljajo enaki načini vzgoje, je sicer možno najti v kakšni knjigi ali na internetu, vendar moramo najprej vedeti, katere vrste zahtevajo enake pogoje rasti. Zato si najprej preberimo navodila za vsako vrsto posebej, iz tega znanja po potem združujemo izkušnje v povezano celoto.

 

Kaktus v domačem okolju

Kljub temu, da kaktus uživa glas precej zahtevne rastline, se ljudje zelo pogosto odločajo zanj. Vendar le redkokateri kupec s kaktusom ravna skrbno in ga goji v zanj ugodnem okolju. Deset let poleg računalnikaKaktusi najpogosteje pristanejo na raznih policah in mizah v stanovanjih, zaradi nenavadne reklame pa so sosedje računalniških ekranov. Velja namreč izročillo, da kaktus vpija sevanje, zato se nekateri kupci odločajo zanj ravno zaradi tega razloga.

Uebelmannia pectinifera na desni sliki je po naključju hidroponsko preživela več kot deset let v moji pisarni, konec pa je vzela po dveletnem bivanju v senci računalnika.

Le nekaj gojiteljev si lasti pravi rastlinjak ali vsak zimski vrt, kjer je gojenje kaktusov precej olajšano. Gojenje na prostem ali na balkonu pomeni vsakoletno prenašanje vseh rastlin v prezimovališče. Hildewinteria v košariKljub temu je gojenje kaktusov na balkonu in na okenskih policah najpogostejša varianta gojenja. Zato se precej teh navodil ravna prav za te ljubitelje rastlin, ki imajo manj možnosti, vendar lahko s pravilnim oskrbovanjem kaktusov vzgojijo lepe, velike zdrave rastline.

Kljub temu, da je način gojenja na balkonu ali okenski polici bolj enoten za večino vrst, se je dobro pred nakupom odločiti, katere vrste kaktusov bodo s takim načinom gojenja zadovoljne.

Uvodne besede
Kratka navodila
Dobra volja
Osnovna pravila
Prilagajanje okolja
Možnost prilagoditve
Uporaba kaktusov
Opis rastlin
Substrati
Presajanje
Setev
Koledar
Rastlinjak
Prezimovanje
Glivice
Škodljivci
Poškodbe
Pleveli
Rdeči pajek
 
Substrati
Setev
Prezimovanje
Cepljenje
Razni članki
Vrtnarija
Slike kaktusov
Kaktusi v naravi
Digitalna fotografija
Slikarska galerija
Zbiralci kaktusov