Kaktusi

Glineni lončki

Posebnosti

Semena

Novosti

Aloe vera - zdravilna aloja
 
 

Zdravilna aloja je skupen naziv za več vrst aloj, od katerih imajo zdravilne učinkovine predvsem Aloe arborescens, Aloe vera in Aloe ferox. V takem zaporedju tudi pada učinkovitost teh različnih vrst, pogosto pa se kot zdravilno alojo prodaja celo kakšno drugo vrsto ali hibrid. Po trditvah nekaterih naj bi bila za uporabo stara vsaj pet let, vendar za to ni znanstvene podlage. Dejstvo je, da so sestavine rastlin odvisne bolj od presnove kot od starosti rastlin, na kar pa bolj vpliva prehranjenost rastline in okoliščine, v katerih raste.

Zdravilna aloja ima sočne liste, iz katerih se prodobiva zdravilni alojin sok. Iz listov izločijo alojin sok, gel in smolo. Rumenkasta alojina smola se nahaja v zgornji plasti listov in vsebuje precej alkaloida aloina, ki deluje odvajalno. Večinoma se uporablja mehka sredica, iz katere se iztisne sok, ki se hitro kvari, zato se za domačo uporabo pripravlja svež. S pasterizacijo ali uporabo konzervansov se trajnost soka sicer poveča, vendar sok izgubi nekaj zdravilne vrednosti.

Alojin sok vsebuje pretežno polisaharidne sluzi, male količine salicilne kisline, encim bradikinazo in tirozinazo. Sluzi delujejo protivnetno in urejajo prebavo. Salicilna kislina deluje protibolečinsko, protivnetno in keratolitično. Encim bradiktinaza naj bi omilila bolečine in delovala protivnetno, tirozinaza pa naj bi preprečevala nastanek hiperpigmentiranih peg na koži.

Najpogosteje kupci pri nas iščejo zdravilno alojo za pomoč pri zdravljenju rakavih obolenj. Več informacij o delovanju zdravilnih aloj na informativnih straneh o zdravilni aloji.

Aloe Arborescens - zdravilna aloja

Aloe arborescens ima dolge ozke nazobčane liste s topimi mehkimi trni. Aloe vera ima daljše, štrleče pegaste liste. Aloe ferox ima na obeh straneh debelih modrikastih listov močne črne konične trne.

Na zalogi imamo vedno nekaj aloj. Pokličite nas!
 

AstroKaktus d.o.o., Cesta Zasavskega bataljona 28, 1270 Litija - GSM 051 609 601

Vrtnarija AstroKaktus