Zdravilna aloja
 
 

Kemijska sestava aloj in delovanje njihovih snovi na organizme

Kemijska sestava aloj

Aloja vsebuje 75 potencialno aktivnih snovi: vitamini, encimi, sladkorji, minerali, saponini, lignin, salicilna kislina in amino kisline.

Vitamini

Tkivo aloj vsebuje vitamin A (beta karoten), C in E, ki oba delujeta kot antioksidanta. Vsebuje tudi vitamin B12. folno kislino in holin.

Encimi

Aloja vsebuje encime alkalno fosfatazo, amilazo, aliazo, bradiktinazo, karboksipeptinazo, katalazo, celulazo, lipaze in peroksidaze.

Najbolj očiten je učinek bradiktinaze na vnetja, ostali encimi pa vplivajo na razgradnjo oz uporabo maščob in hidratov.

Minerali

Aloja vsebuje mineralne snovi, v katerih je vezan kalcij, natrij in kalij, poleg teh pa so v aloji še krom, baker, selen, magnezij, mangan, in cink. Ti so pomembni za delovanje metabolnih procesov v organizmu.

Sladkorji

Alojine saharide zastopajo polisaharidi glukomanani oz. polimanoze, od monosaharidov pa predvsem glukoza in fruktoza. Med monosaharidi najbolj izstopa manoza-6-fosfat.

Polisaharidi se nahajajo predvsem v sluzeh kot mukopolisaharidi. Najbolj zastopani so glukomanani (beta-(1,4)-acetil manan). Najbolj poznan med polisaharidi je zagotovo acemanan. Najnovejše raziskave so odkrile tudi alprogen, glikoprotein z antialergijskimi lastnostmi, in C-glukozil-kromon, ki deluje protivnetno.

Antrakinoni

V alojah je odkritih 12 antrakinonov. To so spojine s fenolnim obročem, znane kot laksativi. Alkaloida aloin in emodin delujeta tudi analgetično, antibakterjisko in protivirusno.

Maščobne kisline

V alojah so štirje rastlinski steroidi, holesterol, kampesterol, sisosterol in lupeol. Vsi imajo protivneten učinek, lupeol pa deluje tudi antiseptično in analgetično.

Rastlinski hormoni

Avksini in giberelini so rastlinski hormoni, ki regulirajo rast. Pomagajo pri zdravljenju ran in delujejo protivnetno.

Druge snovi

Aloja vsebuje 20 od 22 človeku potrebnih amino kislin, od teh je sedem od osmih esencialnih. Vsebuje salicilno kislino, ki deluje protivnetno in ima antibakterijske lastnosti. Saponini pomenijo večinski delež alojinega gela, delujejo pa člistilno in antiseptično.

Zdravilni mehanizmi aloje

Splošni zdravilni mehanizmi

Glukomanan in giberelin interaktivno delujeta z receptorji rasti v fibroblastih in tako stimulirata njihovo aktivnost in množenje. To poveča sintezo kolagena, ki v primeru zdravljenja ran ne pomeni le količinsko spremembo, ampak tudi kemijsko spremembo v smeri kolagena tipa III. Poveča navzkrižno vezanja kolagena, kar povzroči krčenje ran in poveča trdnost obnovljenega tkiva. Ugotovljena je tudi povečana sinteza hialuronske kisline in dermatan sulfata v zdravljenem tkivu.

Učinek aloje na kožo, izpostavljeno UV in radiokativnem žarčenju

Čeprav mehanizem delovanja še ni znan, je alojin gel pokazal zaščitno delovanje pri poškodbah kože po izpostavitvi UV žarkom oz. radioaktivnem sevanju. Predpostavlja se, da alojine snovi v koži povzročijo nastanek antioksidativnega proteina metalotionina, ki veže hidroksilne radikale in zavira znižanje superoksid dismutaze in glutation peroksidaze v koži. Zmanjšuje tudi nastajanje in sproščanje imunosupresivnih citokinov kot so interlevkin-10 in zmanjšuje z UV žarki inducirano hipersenzibilnost.

Aloe vera inhibira ciklus ciklooksigenaze in zmanjšuje nastajanje prostaglandina E2 iz arahidonske kisline. Iz gela je izoliran tudi C-glukozil kromon, ki znižuje telesno temperaturo.

Učinek aloje na imunski sistem

Alojin alprogen inhibira prenos kalcija v nosilne celice organizma in sproščanje histamina ter leukotriena. S poskusi na miših so ugotovili tudi vpliv acemanana na rast rakavih tkiv. Acemanan očitno stimulira nastanek interlevkina-1 in nekaterih snovi, ki so v tumorjih produkt nekroze makrofagov. Te snovi povzročijo odziv imunskega sistema in posledično zmanjšanje rakavega tkiva.

Najnovejše študije obravnavajo učinek polisaharidnega dela alojinega gela na razvoj rakavih tkiv. Poskusi so bili izvedeni na podganah, kažejo pa na znižanje vezanja benzopirena na primarne podganje hepatocite. Na ta način preprečuje nastanek potencialnih rakotvornih inicialnih DNA-benzopirenskih snovi. Nakazana je tudi prednost uporabe alojinega gela v preventivi proti raku. Poročajo tudi o izboljšanem prenosu glutation S-transferaze in vplivu na zaviranje učinkov forbol-miristin-acetata, kar obeta kemopreventivo rakavih obolenj z uporabo alojinega gela.

Odvajalni učinek

V alojini smoli so prisotni antrakinoni, ki delujejo odvajalno. Gel poveča vsebnost vode v prebavnih snoveh, antrakinoni pa pospešijo izločanje črevesnih sluzi in spodbudijo peristaltiko črevesja.

Antivirusno delovanje aloje

Snovi v alojah lahko direktno delujejo na viruse, lahko pa posredno preko spodbujanja imunskega sistema. Aloin direktno zavira razvoj virusov kot so virus herpesa simpleks, zosterja in gripe.

Vlažilni učinek in delovanje proti staranju

Mukopolisaharidne sluzi pomagajo pri ohranjanju vlage v koži. Alojine snovi stimulirajo delovanje fibroblastov v koži pri izdelavi kolagenskih in elastinskih vlaken. Imajo povezovalni učinek na luskaste epidermalne celice, kar ohranja kožo mehko. Amino kisline mehčajo otrdele kožne celice, cink pa kot astringent zatesni pore. Vlažilni učinek alojinega gela je testiran tudi na suhi koži, kjer upočasnjuje nastanek drobnih gub. Alojin gel deluje tudi proti aknam.

Antiseptični učinek alojinega gela

V alojinem gelu so analizirali snovi z antiseptičnim delovanjem, ki zavirajo razvoj glivic, bakterij in plesni. Te snovi so lupeol, salicilna kislina, cimetova kislina, razni fenoli in žveplove spojine.

Aloin, alkaloid iz alojinih listov

Aloin

Aloin, bolj znan kor barbaloin, je antrakinonski glikozid, izoliran iz najmanj 68 vrst aloj. Je grenak alkaloid rumene barve, ki se v alojah nahaja v količinah od 0,1 do 6,6% suhe snovi. Nahaja se v vaskularnem delu alojinih listov.

Aloin se pojavlja v dveh izomernih oblikah, kot aloin A (barbaloin) in aloin B, (izobarbaloin). Uporablja se kot laksativ, ki povzroči krčenje črevesja in stimulira črevesno peristaltiko. Prepreči absorbcijo vode skozi črevesne stene in tako zmanjša zgoščenost črevesne vsebine. V večjih količinah povzroči neravnovesje elektrolitov, diarejo in abdominalne bolečine. Ker lahko povzroči krčenje sečil, ni priporočljiv za nosečnice.

Aloin se je uporabljal celo kot grenilo v industriji pijač.

Aloin brez sladkorne grupe je aloja-emodin

Aloja-emodin

(1,8-dihidroksi-3-(hidroksimetil)-9,10-antracendion)

Na zalogi imamo vedno nekaj zdravilnih aloj. Pokličite nas!
 

AstroKaktus d.o.o., Cesta Zasavskega bataljona 28, 1270 Litija - GSM 051 609 601

Vrtnarija AstroKaktus