Zdravilna aloja
 
 

Vloga zdravilne aloje v domačem zdravilstvu

Vloga aloje v ljudski medicini

Aloja se uporablja v domačem zdravilstvu že nekaj tisočletij. Področja uporabe se prekrivajo z izsledki moderne znanosti, le da je v poročilih zdravilcev pogosto precej pretiravanja. V tem prispevku si bomo prebrali, kaj o alojah pravi ljudska medicina. Večina poročil ima tehtno osnovo, le v nekaterih primerih je potrebno preveriti, na katero področje in na katera poročila se mnenja nanašajo. V nobenem primeru pa ne smemo v primeru zdravljenja bolezni opustiti konvencionalnega zdravljenja s klasično medicino, sploh v primerih resnih zdravstvenih težav.

Najpogosteje ljudje posegajo po alternativi v primerih manjših težav, v želji po naravnih metodah zdravljenja in v nekaterih primerih kot zadnje upanje v primeru neozdravljivih bolezni. Ravno v teh zadnjih primerih se pogosto v primeru ozdravitve vzroki pripišejo čudežnim naravnim zdravilom in tudi v primeru aloje je tako. O čudežnem učinku aloje pogosto pričajo ljudje s težkimi boleznimi, kot so rak, sladkorna bolezen in podobno. Vsekakor moramo biti pri tem previdni, saj ni nujno, da je ravno aloja pomagala v njihovem primeru in da bo aloja podobno delovala tudi v našem primeru.

Kaj pravi o aloji ljudska medicina

Aloja je vsebuje mnogo hranilnih snovi in ni čudno, da ima širok spekter delovanja. Znanstveniki so ugotovili, da vsebuje več kot 240 sestavin, od katerih jih mnogo vpliva na delovanje človeškega telesa. Rastlino še vedno raziskujejo in odkrivajo nove zdravilne učinkovine, sploh za potrebe kozmetike.

Področja zdravljenja v alternativni medicini

Aloja ima po izročilu in po izsledkih zelo širok spekter delovanja:

- krepi obrambni sistem organizma
- čisti kri in izloča strupe iz organizma
- zavira razvoj bakterij in glivic
- blaži vnetja in deluje protivirusno
- blaži bolečine in dobro vpliva na alergije
- vzpodbuja delovanje krvnega obtoka, prebavnega sistema, jeter,zolca in ledvic.
- na organizem deluje regenerativno
- stimulira imunski sistem organizma
- blaži bronhitis, astmo in vnetja grla
- zmanjšuje sladkor in holesterol v krvi
- pomaga pri vnetju oci, pri sivi mreni in izboljšuje vid
- ugodno vpliva na težave s prebavo, želodca in črevesja
- zmanjša težave pri kožnih boleznih, opeklinah, omrzlinah, psoriazi, ekcemih in herpesu
- pomaga pri boleznih okostja, pri revmi, artritisu, hemeroidih in težavah z žilami.

Vpliv na prebavne funkcije

Dr. Ivan Danhof trdi, da je aloja koristna za gastrointestinalni sistem. Aloe vera je po njegovem zmožna zmanjšati želodčno aktivnost predvsem zaradi magnezijevega laktata.

Dr. Jeffrey Bland s Kalifornijske Univerze je v svojem delu o Aloe vera, objavljenem v ameriškem časopisu Prevention, ugotovil, da Aloe vera pomaga pri prebavi, uravna ph blata, zmanjšuje število glivic in uravnava delovanje gastrointestinalnih simbiotičnih bakterij. Pomaga pri motnjah prebave, iritabilnem sindromu črevesja, kolitisu in pri težavah z želodčno kislino. Regulira delovanje črevesja in izboljša splošno počutje bolnikov.

Obstajajo trditve, da snovi aloj prodirajo skozi steno prebavnega sistema in regulirajo ravnovesje koristnih in škodljivih mikroorganizmov v črevesju. Tako aloja zdravi vnetja in pospešuje absorpcijo hranilnih snovi skozi črevesne stene.

Delovanje aloje na jetra il ledvica

Aloja vpliva na delovanje jeter in zdravi posledice pretiranega uživanja alkohola.  Priporoča se kot dopolnilo pri zdravljenju ciroze jeter. Pomaga pri disfunkciji jeter in deluje blagodejno na sladkorne bolnike. Vpliva tudi na izboljšanje psihičnega stanja pri depresiji in psihozah. Pomaga tudi pri odvajanju od raznih drog (kava, alkohol, tobak in mamila). 

Zdravljenje očesnih bolezni z alojo

Aloja v obliki kapljic za oči se uporablja za zdravljenje vnetij očesne sluznice (konjunktivitis), trahoma, glaukoma, keratitisa (vnetja roženice), mrene, herpesa simplex in kratkovidnosti. Oko tudi ščiti pred UV žarki.

Vpliv aloje na srce in ožilje

Dr. Ivan Danhof ugotavlja, da alojine kalcijeve izocitratne soli pomagajo ljudem s srčnimi  težavami. Tistim s povečanim tveganjem se priporoča vsakodnevno jemanje soka Aloe vera. To so potrdili tudi v primerih angine pektoris. Aloe vera znižuje tudi raven holesterola v krvi, uravnava krvni pritisk in znižuje možnost napada angine pektoris.

Bolezni imunskega sistema

Najnovejša dognanja pričajo o rezultatih pri zdravljenju raka. Po nekaterih trditvah naj bi snovi aloje zmanjševali dotok krrvi v rakava tkiva. Učinkuje tudi v preventivi pri kadilcih glede raka na pljučih. Bolj zanesljiva so mnenja glede zdravljenja raka in drugih boleznih posredno preko vpliva alojinih snovi na imunski sistem. Alojo so testirali tudi na bolnikih z AIDSom, kjer se je pokazal napredek predvsem pri splošnem počutju bolnikov, čeprav virus iz telesa zdravljenih oseb ni izginil. Poročila o ozdravljenju AIDSa z alojo je treba vzeti s precejšnjo mero rezerve.

Zdravljenje revme in osteoartritisa

Aloja vsebuje snovi, ki znižujejo telesno temperaturo in zdravijo vnetja. Pomagajo tudi pri terapiji osteoartritisa in revmatiodnega artritisa. Zmanjšujejo otekline sklepov in mišic in zmanjšako bolečine v sklepih. Pomagajo pri  izpahih sklepov, poškodbah kit, pri zdravljenju udarnin in pri vnetju mišic. Pomagajo tudi pri nevralgiji in  glavobolu.

Zdravljenje kožnih bolezni z Aaloe vera

Aloe vera deluje vlažilno na kožo. Prenaša hranilne sestavine in vlago skozi zunaje plasti kože. Polisaharidi ustvarijo površinsko zaščito in preprečijo izsuševanje kože. Antihistaminiki in naravni antibiotiki aloje so primerna za nego občutljive kože.

Aloja je naravni antiseptik in antibiotik in deluje na širok spekter bakterijskih, virusnih in glivičnih infekcij. Pomaga pri atletskem stopalu, pitiriazi (glivičnem vnetju kože), pri vnetju sluznic, bradavicah, hemoroidih ter trdi koži na stopalih, dlaneh in laktih.

Aloe Vera pomlajuje in ohranja zdravo kožo. Povečuje nastajanje fibroblastov pri ljudeh do 8 krat hitreje kot običajno. Aloja pospešuje nastajanje kolagena v fibroblastih. V dermatologiji se aloja uporablja za  zdravljenje pretiranega izločanja lojnih žlez, herpesa, luskavice, ekcemov, lišajev, glivičnih vnetij, izpuščajev in alergij.

Zdravljenje opeklin, ran in poškodb

Aloja ugodno deluje pri zdravljenju opeklin in drugih poškodb kože tako, da ustavlja krvavitve, blaži bolečine, preprečuje infekcije, pospešuje celjenje kože in hitreje ustvarja novo povrhnjico.

Pomoč pri bronhitisu in astmi

Aloe vera ublaži simptome astme in kroničnega bronhitisa.

Aloe Arborescens - zdravilna aloja

Aloe arborescens ima dolge ozke nazobčane liste s topimi mehkimi trni. Aloe barbadensis ima daljše, štrleče pegaste liste. Aloe ferox ima na obeh straneh debelih modrikastih listov močne črne konične trne.

Na zalogi imamo vedno nekaj zdravilnih aloj. Pokličite nas!
 

AstroKaktus d.o.o., Cesta Zasavskega bataljona 28, 1270 Litija - GSM 051 609 601

Vrtnarija AstroKaktus